Home » Geen categorie » Feestdagen met een newborn: Tips om overprikkeling te voorkomen

Feestdagen met een newborn: Tips om overprikkeling te voorkomen

door | 10 dec, 2023 | Geen categorie, kraamtijd, zwangerschap

De feestdagen zijn een magische tijd vol vreugde, gezelligheid en vieringen. Maar wanneer je een newborn in de mix hebt, kunnen de festiviteiten ook voor overprikkeling zorgen. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen de feestvreugde en de behoeften van je kleine bundle of joy. In deze blog delen we enkele tips om de feestdagen rustig en gezellig te houden voor zowel jou als je newborn.

1. Plan Rustmomenten In

Feestdagen kunnen hectisch zijn met familiebijeenkomsten, cadeau-uitwisselingen en andere activiteiten. Zorg ervoor dat je momenten plant waarop je baby rust kan nemen. Creëer bijvoorbeeld een stille plek in een aparte kamer waar je baby even kan ontspannen zonder gestoord te worden.

2. Bewaak de Slaaproutine

Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan de normale slaaproutine van je baby, zelfs tijdens de feestdagen. Een uitgeruste baby is minder vatbaar voor overprikkeling. Als je op bezoek gaat bij familie of vrienden, zorg dan voor een rustige slaapplek waar je baby ongestoord kan dutten.

3. Bescherm de Zintuigen

Feestdagen gaan vaak gepaard met fel licht, luide geluiden en drukte. Bescherm de zintuigen van je baby door een zacht mutsje of oordopjes te gebruiken om het geluid te dempen.  Let ook op met felle lampjes of veel verschillende kleuren en flikkeringen. 

4. Pas op met Overstimulatie

Te veel nieuwe indrukken kunnen overstimulerend zijn voor een pasgeboren baby. Beperk de hoeveelheid mensen waarmee je baby in contact komt en vermijd drukke omgevingen. Als er veel mensen aanwezig zijn, overweeg dan om je baby in een draagdoek te dragen, dicht bij jou voor extra geruststelling.

5. Respecteer de Voedingsschema’s

Houd vast aan de voedingsschema’s van je baby, zelfs tijdens de feestdagen. Als je borstvoeding geeft, zoek dan een rustige plek op om te voeden. Als je flesvoeding geeft, zorg er dan voor dat je voldoende voorraad bij je hebt en zorg ook voor een moment van rust tijdens de voeding. 

6. Communiceer Duidelijk met Gasten

Laat gasten weten wat de behoeften van je baby zijn en leg uit waarom bepaalde maatregelen genomen worden. De meeste mensen zullen begrip hebben voor de kwetsbaarheid van een pasgeboren baby en zullen bereid zijn om mee te werken aan een rustige omgeving.

7. Neem Tijd voor Jezelf

Feestdagen kunnen stressvol zijn, vooral met een pasgeboren baby. Vergeet niet om af en toe een moment voor jezelf te nemen. Of het nu gaat om een korte wandeling, een warm bad of een paar minuten alleen in een rustige kamer, het kan wonderen doen voor je eigen welzijn en daarmee indirect ook voor je baby.

Feestdagen met een newborn zijn bijzonder, maar ze vereisen ook wat extra planning en aandacht. Door deze tips in overweging te nemen, kun je hopelijk genieten van een feestelijke en vredige tijd met je kleintje. Fijne feestdagen! 🎄✨

Gerelateerde artikelen

De Kraamweek

De Kraamweek

Lees onze blogpost voor moeders, vaders en wat een baby echt nodig heeft tijdens de kraamweek. Ontdek hoe je als moeder kunt omgaan met emoties en onzekerheden, hoe vaders kunnen ondersteunen en waar de focus echt op moet liggen voor de baby. Een deskundige verloskundige geeft advies en moedigt aan om te genieten van de kostbare momenten van het ouderschap.

lees verder
Een Doula: Jouw Onmisbare Geboortegids

Een Doula: Jouw Onmisbare Geboortegids

Ontdek de betoverende voordelen van een doula: jouw persoonlijke geboortegids en emotionele steun. Met continue ondersteuning, belangenbehartiging en postnatale zorg, zorgt een doula voor een kortere bevallingsduur, minder ingrepen en een verhoogde tevredenheid. Laat de magie van een doula je geboorte-ervaring transformeren en je kracht als vrouw versterken.

lees verder
De Kracht van Goede Voorbereiding op Bevalling en Ouderschap: Investeer in de Mooiste Reis van je Leven!

De Kracht van Goede Voorbereiding op Bevalling en Ouderschap: Investeer in de Mooiste Reis van je Leven!

Ontdek de kracht van goede voorbereiding op bevalling en ouderschap! Een investering in tijd en inspanning die zich dubbel en dwars terugbetaalt. Een soepele bevalling, zelfvertrouwen in het ouderschap en een hechte ouder-kind relatie zijn enkele van de vele voordelen. Een absolute must voor iedereen, vooral bij eerste kinderen.

https://newbeginnings-baby.nl/begeleidingstraject-voor-zwangere/

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze mailinglijst om het laatste nieuws en updates van ons team te ontvangen.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin