Home » Geen categorie » De sleutel tot een sterke bekkenbodem: Training en postnatale evaluatie door een bekkenbodemtherapeut
bekkenbodemtraining na bevalling

De sleutel tot een sterke bekkenbodem: Training en postnatale evaluatie door een bekkenbodemtherapeut

door | 27 aug, 2023 | bevalling, Geen categorie, kraamtijd, zwangerschap

In de roes van de zwangerschap en de spanning van de bevalling, wordt één essentieel aspect vaak over het hoofd gezien: de gezondheid van de bekkenbodem. Deze groep spieren, die als een hangmat onder de buikholte fungeert, speelt een cruciale rol in ons dagelijks leven. Vanwege hun onzichtbaarheid en de neiging om niet besproken te worden, wordt de bekkenbodem vaak verwaarloosd. Dit kan echter ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van vrouwen. In deze blog zullen we de belangrijke voordelen van bekkenbodemtraining en de risico’s van het niet trainen ervan bespreken, gebaseerd op wetenschappelijke gegevens.

Waarom Bekkenbodem Spieren Training Zo Belangrijk Is

De bekkenbodem is als een sleutelcomponent van ons lichaam, die een verscheidenheid aan functies vervult:

1. Ondersteuning van Inwendige Organen

Een sterke bekkenbodem biedt ondersteuning aan de baarmoeder, blaas en darmen. Het voorkomt verzakkingen, waarbij deze organen uit hun normale positie kunnen zakken.

2. Continentie Behouden

De bekkenbodem speelt een kritieke rol bij het beheersen van de urinestroom en stoelgang. Onvoldoende training kan leiden tot urine-incontinentie en fecale incontinentie.

3. Verbeterde Seksuele Gezondheid

Een goed getrainde bekkenbodem kan de seksuele gezondheid verbeteren door de intensiteit van orgasmes te vergroten en vaginale droogheid te verminderen.

4. Postnataal Herstel

Na de bevalling helpt bekkenbodemtraining het lichaam te herstellen en de kans op complicaties zoals urine-incontinentie en verzakkingen te verminderen.

De Risico’s van Verwaarlozing

Het niet trainen van de bekkenbodem kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele feiten die aantonen waarom bekkenbodemtraining essentieel is:

1. Verzakkingen

Een onderzoek gepubliceerd in het *International Urogynecology Journal* toonde aan dat 44% van de vrouwen na de bevalling last heeft van enige mate van verzakking van de bekkenorganen. Dit kan leiden tot ongemak, pijn en zelfs chirurgische ingrepen.

2. Urine-incontinentie

Urine-incontinentie is een veelvoorkomend probleem na de bevalling. Een studie in *Obstetrics and Gynecology* onthulde dat 33% van de vrouwen binnen drie maanden na de bevalling last had van urine-incontinentie. Regelmatige bekkenbodemtraining kan dit risico aanzienlijk verminderen.

3. Seksuele Disfunctie

Een zwakke bekkenbodem kan de seksuele functie beïnvloeden. Volgens een onderzoek in *Sexual Medicine* ervaarde 46% van de vrouwen na de bevalling seksuele problemen zoals pijn tijdens seks. Een goed getrainde bekkenbodem kan deze problemen helpen voorkomen.

De Rol van de Bekkenbodemtherapeut

Het is niet alleen belangrijk om te weten dat bekkenbodemtraining essentieel is, maar ook hoe deze training effectief kan worden uitgevoerd. Hier komt de bekkenbodemtherapeut in beeld.

Een bekkenbodemtherapeut is een specialist die is opgeleid in de anatomie en functie van de bekkenbodem. Ze kunnen individuele oefeningen en behandelplannen aanpassen aan de specifieke behoeften van een vrouw. Bovendien kan een postnatale check-up door een bekkenbodemtherapeut eventuele problemen vroegtijdig identificeren en behandelen.

Conclusie

De gezondheid van de bekkenbodem mag nooit worden onderschat, vooral niet na een bevalling. Het trainen van deze spieren is geen luxe, maar een essentieel onderdeel van de algehele gezondheid van vrouwen. De voordelen van bekkenbodemtraining zijn duidelijk, terwijl de risico’s van verwaarlozing ernstig kunnen zijn. Een consult met een bekkenbodemtherapeut kan vrouwen helpen de juiste stappen te zetten voor een sterkere en gezondere bekkenbodem, wat de kwaliteit van leven aanzienlijk kan verbeteren en mogelijke complicaties kan voorkomen. Het is tijd om dit belangrijke aspect van vrouwenwelzijn in de schijnwerpers te zetten en de juiste stappen te nemen om een sterke bekkenbodem te behouden.

Controleer je bekken(bodem)

Ben je langer dan zes weken geleden bevallen? Het is van essentieel belang om na de bevalling je bekken(bodem) te controleren. Vul deze vragenlijst in om te achterhalen of je klachten ervaart in en rond je bekken, of dat je risico loopt deze later te ontwikkelen. Het is geen kwestie van onvermijdelijkheid – als je bekkenklachten ervaart, kun je actie ondernemen om ze te verlichten en zelfs te voorkomen. Jouw welzijn verdient aandacht en zorg, dus neem de tijd om deze controlelijst in te vullen en overweeg een gesprek met een bekkenbodemtherapeut voor verdere begeleiding. Het is een kleine investering in je toekomstige gezondheid en comfort.
(KLIK)

TIPS

Natuurlijk, hier zijn enkele tips en bekkenbodem oefeningen die kunnen helpen bij het versterken van de bekkenbodem na een bevalling:

1. Begin Met Kegeloefeningen:

– Kegeloefeningen zijn de meest bekende en effectieve oefeningen voor de bekkenbodem. Het gaat als volgt: span de spieren aan alsof u probeert te voorkomen dat u urineert. Houd deze spanning 5 seconden vast en ontspan dan 5 seconden. Herhaal dit 10 keer per sessie, meerdere keren per dag.

2. Consistentie Is Essentieel:

– Net als bij elke vorm van training, is consistentie van cruciaal belang. Plan bekkenbodem oefeningen in uw dagelijkse routine. U kunt bijvoorbeeld proberen ze te doen tijdens het tandenpoetsen of terwijl u tv kijkt.

3. Voorkom Persen:

– Vermijd het persen tijdens stoelgang. Probeer in plaats daarvan ontspannen te blijven en gebruik te maken van uw bekkenbodemspieren om de druk te reguleren.

4. Ga Voor Begeleiding:

– Overweeg om de hulp van een fysiotherapeut of bekkenbodemtherapeut in te schakelen. Ze kunnen u individuele begeleiding en feedback geven om ervoor te zorgen dat u de oefeningen correct uitvoert.

5. Ademhalingstechnieken:

– Gebruik diepe ademhalingstechnieken tijdens de bekkenbodem oefeningen. Adem in terwijl u ontspant en adem uit terwijl u de spieren aanspant. Dit kan helpen om de juiste coördinatie te ontwikkelen.

6. Start Langzaam:

– Begin met lichte bekkenbodem oefeningen en bouw geleidelijk aan de intensiteit op naarmate u sterker wordt. Forceer uzelf niet om te veel te snel te doen.

7. Blijf Geduldig:

– Het versterken van de bekkenbodem kan tijd vergen, dus wees geduldig. De voordelen op lange termijn zijn het wachten waard.

8. Let Op Uw Houding:

– Een goede houding is belangrijk voor het effectief activeren van de bekkenbodemspieren. Probeer rechtop te zitten of te staan tijdens het uitvoeren van de oefeningen.

Onthoud dat uw lichaam na de bevalling tijd nodig heeft om te herstellen, dus forceer niets en luister naar uw eigen lichaam. Het beoefenen van deze oefeningen en het volgen van de eerder genoemde tips kan u helpen om de bekkenbodem te versterken en de risico’s van complicaties zoals verzakkingen en urine-incontinentie te verminderen. Als u twijfels heeft over welke oefeningen voor u geschikt zijn, raadpleeg dan altijd een gezondheidsdeskundige voor persoonlijk advies.

 

Gerelateerde artikelen

De Kracht van Goede Voorbereiding op Bevalling en Ouderschap: Investeer in de Mooiste Reis van je Leven!

De Kracht van Goede Voorbereiding op Bevalling en Ouderschap: Investeer in de Mooiste Reis van je Leven!

Ontdek de kracht van goede voorbereiding op bevalling en ouderschap! Een investering in tijd en inspanning die zich dubbel en dwars terugbetaalt. Een soepele bevalling, zelfvertrouwen in het ouderschap en een hechte ouder-kind relatie zijn enkele van de vele voordelen. Een absolute must voor iedereen, vooral bij eerste kinderen.

https://newbeginnings-baby.nl/begeleidingstraject-voor-zwangere/

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze mailinglijst om het laatste nieuws en updates van ons team te ontvangen.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin