Home » Geen categorie » Balans in Baby’s Ontwikkeling: De Kracht van Vrije Rugligging en Buikligging
vrij bewegen, ontwikkeling kind

Balans in Baby’s Ontwikkeling: De Kracht van Vrije Rugligging en Buikligging

door | 20 aug, 2023 | dragen, Geen categorie, kraamtijd, reflexintegratie

Welkom bij onze inspirerende blog over de belangrijke rol van vrije rugligging en buikligging bij de ontwikkeling van baby’s, gezien vanuit het perspectief van het MNRI (Masgutova Neurosensorimotor Reflex Integration) systeem. Het is cruciaal om te begrijpen dat het niet alleen gaat om rugligging of buikligging, maar om het vinden van de perfecte balans tussen deze twee houdingen voor een gezonde groei en ontwikkeling van je kleintje.

Spelenderwijs Ontdekken: Het Belang van Vrije Rugligging en Buikligging voor Je Baby

Een van de meest waardevolle aspecten van de ontwikkeling van je baby is dat het spelenderwijs plaatsvindt. Het is van vitaal belang dat zowel vrije rugligging als buikligging een speelse en aangename ervaring blijven. Hierbij moet je baby de vrijheid hebben om zijn heupen, armen en benen vrij te bewegen. Beperkingen, zoals wipstoeltjes, maxicosi’s, loopstoeltjes en andere zitjes, kunnen de natuurlijke beweging van je baby belemmeren.

Het Fundament van MNRI: Balans en Coördinatie

Het MNRI-systeem, ontwikkeld door Dr. Svetlana Masgutova, benadrukt het belang van balans en coördinatie in de vroege ontwikkeling van kinderen. Hierbij spelen vrije rugligging en buikligging een centrale rol.

 • Vrije Rugligging:  Vrije rugligging betekent niet alleen dat je baby op zijn rug ligt, maar ook dat hij zijn lichaam vrij kan bewegen. Dit geeft je baby de kans om op ontdekkingsreis te gaan en zijn omgeving te verkennen op zijn eigen unieke manier. Deze positie bevordert de ontwikkeling van het proprioceptieve systeem, dat verantwoordelijk is voor het besef van de lichaamspositie en -beweging. Het helpt ook bij het ontwikkelen van de spieren en gewrichten, en het stimuleert de visuele en cognitieve ontwikkeling.
 • Buikligging: Buikligging daarentegen is essentieel voor de ontwikkeling van de hoofdcontrole en het vestibulaire systeem, dat verantwoordelijk is voor balans en oriëntatie. Het versterkt de nekspieren en bevordert de ontwikkeling van reflexen zoals de buikligreflex. Dit legt het fundament voor latere motorische vaardigheden zoals kruipen en zitten.

Voordelen van Vrije Rugligging en Buikligging voor de Ontwikkeling van Je Kind

 1. Motorische Ontwikkeling: Beide houdingen zijn cruciaal voor de ontwikkeling van motorische vaardigheden. Vrije rugligging stimuleert de ontdekking en ontwikkeling van de ledematen, terwijl buikligging helpt bij het versterken van de nekspieren en het ontwikkelen van evenwicht.
 2. Cognitieve Groei: De vrijheid om te bewegen in rugligging stimuleert de zintuiglijke waarneming en cognitieve ontwikkeling. Buikligging helpt bij het ontwikkelen van ruimtelijk bewustzijn en oriëntatievaardigheden.
 3. Emotionele Welzijn: Vrije rugligging en buikligging stellen baby’s in staat om zich op hun gemak te voelen in verschillende posities. Dit draagt bij aan een positieve emotionele ontwikkeling en zelfvertrouwen.

  De Schaduwzijde van Liggen op de Grond of in een Box

  Hoewel liggen op de grond of in een box een goede optie is voor vrije rugligging, moeten we ook bewust zijn van enkele mogelijke nadelen. Het liggen op een harde ondergrond, zonder de juiste ondersteuning, kan namelijk verhoogde druk uitoefenen op het heiligbeen van je baby. Dit kan ongemak veroorzaken en de bewegingsvrijheid beperken.

  Een Schitterend Alternatief: De Baby Hangmat

  Een prachtig alternatief dat het beste van beide werelden biedt, is de baby hangmat, zoals die van NONOMO. Deze hangmatten zijn ontworpen met oog voor het welzijn van je baby. Ze bieden een veilige en comfortabele plek voor je kleintje om te rusten en te spelen, terwijl ze ook de bewegingsvrijheid bevorderen. In een baby hangmat kan je baby vrijelijk bewegen en zijn omgeving observeren terwijl hij zich comfortabel en ondersteund voelt.

Het Belang van Balans

Hoewel beide houdingen voordelen hebben, is het cruciaal om een balans te vinden. Te veel tijd in één positie kan leiden tot onevenwichtigheden in de ontwikkeling. Het afwisselen tussen vrije rugligging en buikligging is de sleutel tot een gezonde groei en ontwikkeling.

!!Gedoseerde Buiktijd!!
Wat betreft buikligging is het belangrijk om te onthouden dat dit een ontwikkelingsproces is dat geleidelijk moet worden opgebouwd. Je kunt beginnen met korte momenten waarbij je baby op je borst ligt, terwijl je toezicht houdt. Naarmate je baby sterker wordt, kun je langzaam beginnen met korte sessies van buiktijd op een stevige ondergrond. Dit bevordert de ontwikkeling van de nekspieren en het evenwichtsgevoel.

Nadelen van Het Ontbreken van Vrije Rugligging en Buikligging

Het niet bieden van vrije rugligging en buikligging kan leiden tot enkele nadelige effecten, zoals:

 1. Vertraagde Motorische Ontwikkeling: Het beperken van beweging kan leiden tot vertraagde ontwikkeling van de spieren en gewrichten, wat de motorische mijlpalen kan vertragen.
 2. Verminderde Zintuiglijke Stimulatie: Onvoldoende tijd in vrije rugligging kan de zintuiglijke waarneming beperken, wat gevolgen kan hebben voor de cognitieve groei.
 3. Vertraagde Reflexintegratie: Het missen van buikligging kan de ontwikkeling van cruciale reflexen vertragen.

In conclusie, vrije rugligging en buikligging zijn beide van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van je baby, en het vinden van de juiste balans tussen deze twee houdingen is van het grootste belang. Moedig je baby aan om de wereld om zich heen te verkennen terwijl hij veilig en ondersteund wordt in beide posities. Op deze manier help je je kind bij het opbouwen van een solide basis voor een gezonde groei en ontwikkeling, zowel fysiek als cognitief

b border-black/10 dark:border-gray-900/50 bg-gray-50 dark:bg-[#444654]">
1 md:gap-3 lg:w-[calc(100%-115px)]">
 
800 md:!bg-transparent dark:md:bg-vert-dark-gradient pt-2 md:pl-2 md:w-[calc(100%-.5rem)]">
 

Gerelateerde artikelen

De Kracht van Goede Voorbereiding op Bevalling en Ouderschap: Investeer in de Mooiste Reis van je Leven!

De Kracht van Goede Voorbereiding op Bevalling en Ouderschap: Investeer in de Mooiste Reis van je Leven!

Ontdek de kracht van goede voorbereiding op bevalling en ouderschap! Een investering in tijd en inspanning die zich dubbel en dwars terugbetaalt. Een soepele bevalling, zelfvertrouwen in het ouderschap en een hechte ouder-kind relatie zijn enkele van de vele voordelen. Een absolute must voor iedereen, vooral bij eerste kinderen.

https://newbeginnings-baby.nl/begeleidingstraject-voor-zwangere/

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze mailinglijst om het laatste nieuws en updates van ons team te ontvangen.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin