Home » bevalling » Waarom laat afnavelen het geheime wapen is voor de gezondheid van uw pasgeborene!

Waarom laat afnavelen het geheime wapen is voor de gezondheid van uw pasgeborene!

door | 6 jun, 2023 | bevalling

Waarom zouden we ons beperken tot het traditionele ( 0-3min) afnavelen van een pasgeborene wanneer er zoveel voordelen zijn aan het langer laten zitten van de navelstreng?
Bij het traditionele afnavelen laten de artsen/verloskundigen de navelstreng zitten, totdat deze stopt met pulseren, wat ongeveer 3 minuten duurt. Echter bij laat afnavelen wacht je niet alleen dat de navelstreng niet meer pulseert, maar dat het kind ook zijn bloed uit de placenta heeft terug ontvangen. Dit duurt bij een voldragen kind ongeveer 5-7min. Dit extra beetje tijd kan een groot verschil maken in de gezondheid van de baby.

Het bloed wat nog in de navelstreng  en placenta zit, bevat belangrijke antilichamen en het heeft een hoog aantal stamcellen die kunnen helpen bij immuniteit en regeneratie. Studies tonen daarnaast aan dat laat afnavelen kan helpen bij het voorkomen van bloedarmoede ( voorraad van 4mnd aan ijzer zit in het bloed dat nog in de placenta zit) en infecties bij de baby, en melden dat het in verband is gebracht met betere prestaties op cognitieve testen later in het leven van de baby. ( doo rmeer hersenmyeline cellen). Daarnaast blijft bij laat afnavelen de overgang van foetus naar pasgeborene rustiger, omdat het bloed geleidelijker wordt overgedragen van de placenta naar de baby. Dit leidt tot minder schommelingen in bloeddruk, die de kans op hersenbloedingen aanzienlijk verkleinen.
Het verschil tussen uitkloppen en laat afnavelen is dat het uitkloppen van de navelstreng vaak al binnen 3minuten wordt gedaan terwijl laat afnavelen een extra paar minuten nodig heeft en het kind de kans krijgt om daadwerkelijk ook zuurstof te kunnen gaan opnemen en zijn volledige bloedvolume retour ontvangt uit de placenta.

Waarom wachten we doorgaans wel 3minuten totdat de navelstreng is uitgeklopt, maar navelen we niet die paar minuten later af?  Dit komt omdat gedacht wordt dat er dan geen flow meer is tussen kind en placenta, zodra er geen pulsatie in de navelstreng meer voelbaar is, echter dit is onterecht. Ook bij geen voelbare pulsatie van de navelstreng is er nog steeds  uitwisseling van bloed tussen placenta en kind.

Iedereen zou moeten kiezen voor laat afnavelen – een kleine verandering die een groot verschil in gezondheid kan maken voor uw baby.
Je kunt ook kiezen voor Lotus of halve lotusgeboortes en het kind zo de tijd gunnen tot het ontvangen van al zijn bloed. 

Gerelateerde artikelen

Een Doula: Jouw Onmisbare Geboortegids

Een Doula: Jouw Onmisbare Geboortegids

Ontdek de betoverende voordelen van een doula: jouw persoonlijke geboortegids en emotionele steun. Met continue ondersteuning, belangenbehartiging en postnatale zorg, zorgt een doula voor een kortere bevallingsduur, minder ingrepen en een verhoogde tevredenheid. Laat de magie van een doula je geboorte-ervaring transformeren en je kracht als vrouw versterken.

lees verder
Postnatale Depressie: Wanneer de roze wolk, niet roze is.

Postnatale Depressie: Wanneer de roze wolk, niet roze is.

**Postnatale Depressie Samenvatting:**

Postnatale depressie treft 10% van nieuwe moeders. Herken de symptomen, praat erover, bouw een ondersteunend netwerk, zoek professionele hulp indien nodig en leid een gezonde levensstijl. Ongeveer 15% van de moeders ervaart dit, met verhoogd risico bij voorgeschiedenis van depressie. Bespreekbaar maken is cruciaal voor betere ondersteuning.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze mailinglijst om het laatste nieuws en updates van ons team te ontvangen.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin